Op 22 september labelen de politie en gemeenschapswachten de hele dag fietsen aan de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK). Het Fietsenatelier van Mol doet ook een technische fietscontrole.

Zowel het labelen als de fietscontrole is gratis. Iedereen is welkom. Je kan je fiets ’s morgens of ‘s middags afgeven en ’s avonds, gekenmerkt met je rijksregisternummer, terug ophalen. Als je je fiets niet kan achterlaten, bezorgt de politie het label later bij je thuis.

De politieagenten en de gemeenschapswachten van de stad zorgen voor de bewaking en de labeling van de fietsen. De actie start om 7.30 uur. Iedereen, ook niet-studenten, zijn welkom. De labelactie vindt plaats aan de fietsenstalling van de KHK. Je kan deze best bereiken via de hoofdingang aan de Kleinhoefstraat in Geel. Tot 18 uur kunnen de gelabelde fietsen afgehaald worden. Wil je je fiets laten labelen, breng dan zeker je identiteits- of SIS-kaart mee. De politie doet deze actie in samenwerking met de preventiedienst van de stad Geel, vzw Fietsenatelier Mol en de Katholieke Hogeschool Kempen. Het Fietsenatelier doet gratis een technische controle van je fiets en hangt er een kaartje aan met de te herstellen of te onderhouden punten. Op de achterzijde van dit kaartje vind je de adresgegevens van alle Geelse fietsenhandelaars. Elke deelnemer maakt kans op één van de tien fietssloten. Voor iedereen is er een kleine attentie.

 

Waarom kenmerken?

Een gekenmerkte fiets is minder interessant voor dieven. De eigenaar van een gekenmerkte fiets is ook makkelijk terug te vinden. Dit is handig wanneer je fiets bijvoorbeeld na een diefstal wordt teruggevonden.

 

Week van de mobiliteit

De fietslabelactie valt in de week van de mobiliteit die loopt van 16 tot en met 22 september. De federale overheidsdienst binnenlandse zaken voert deze week ook nationaal campagne gericht tegen fietsdiefstallen.

 

Actieplan fietsdiefstallen

Deze fietslabelactie kadert in het actieplan fietsdiefstallen. Dit is een project van de politiezone en de preventiedienst van de stad Geel. Het omvat concrete acties om het aantal fietsdiefstallen te verminderen. Extra preventieve controles, fietslabelacties, veilige fietsenstallingen, … zijn enkele van de initiatieven. De grootschalige fietslabelactie aan het station van begin dit jaar is een voorbeeld hiervan. Voor 2010 registreerde de politie 302 gestolen fietsen in Geel. In vergelijking met 2009 is dit een daling van 22 procent. In 2011 werden er tussen 1 januari en 31 juli 151 gestolen fietsen aangegeven in Geel. En groot aantal fietsdiefstallen wordt niet aangegeven. We willen iedereen aanraden om dit toch te doen. Alleen zo krijgen we een juist beeld van het fenomeen en kunnen we onze acties beter organiseren.

 

1 836 fietslabels in 2010

Ook in 2010 leverden de politie en de gemeenschapswachten extra inspanningen om fietsen te labelen. Er werden acties gedaan in de parochiecentra en op evenementen. Burgers kunnen ook een fietslabel aanvragen via de website, de wijkagent, telefonisch of aan het loket. In totaal werden het voorbije jaar 1 836 fietslabels aangemaakt. Voor 2011 zitten we nu al aan 1 648 labels.